Lite blandat…

Läser en intressant rubrik i Expressen som frågar: ”Varför ställs inte regeringen till svars?”
”Politik är ett förbryllande spel. Under de senaste årtiondena har den ekonomiska politiken tagit mer och mer plats – men det är budgeten som står i centrum för intresset. Allt handlar om vad som ska göras i framtiden – intresset för vad som faktiskt blev gjort är ganska förstrött.
Det borde vara dags att ändra på detta. Riksdagen ska granska regeringen och ställa den till svars. Det är en grundbult i det parlamentariska systemet. Den slappa hanteringen av årsredovisningen är ett besvärande symtom på hur dåligt folkstyret fungerar”,
skriver Gunnar Wetterberg i sin krönika.

Kom jag att tänka under lunchen och funderade lite över om frågan skulle kunna överföras till kommunen Vingåker. Alltså frågan: Varför ställs inte kommunfullmäktige till svars?

Kommer ingen vart i mina funderingar.
För – vem skulle ställa frågan? Och om vad?
Nja, det går nog inte…

Allas lika värde?
De orden har du säkerligen mött hur många gånger som helst de senaste åren. Inte så ofta från mig i alla fall – för jag delar inte den åsikten.
Det finns fler än jag som funderar över de orden. Som Rebecca Weidmo Uvell  – som på sin hemsida skriver:

”Dessa tre ord har blivit något som allt från politiker och tyckare till myndigheter slänger sig med. Allas lika värde. Detta ska stå i de värdegrunder snart varenda kotte har och ska skriva under på.

Det har också blivit en form av ”stänga debatten-argument” som folk i tid och otid halar fram ur ryggsäcken när de inte vet hur de ska argumentera.

”Är du inte för allas lika värde?”

Det är som skosula på en glödande fimp, är det tänkt. Trampa till lite och sådärja, så är den här diskussionen stängd. För det är en fråga men är egentligen ett påstående. Du ÄR inte för allas lika värde, eller hur?”

Intressant vad Uvell skriver och för egen del skulle jag gärna vilja få veta vad t ex Marie Hillblom, chefredaktören på Kuriren, skulle anföra för åsikter om den texten. Hillblom som gärna sprider just dessa tre ord kring sig i sina egna texter.

I debatten har ”alla lika värde” däremot blivit en form av moralklubba som används i tid och otid av människor som inte har några argument utan därför i ett slag omvandlar en debatt om valfritt ämne till en debatt om debattörens egen moral och värdering. Ett otyg.
Skriver Rebecca Weidmo Uvell – och som jag håller med om…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s