Fredagsmos

Varför inte? Sannolikt bättre än det jag först tänkte använda som rubrik- fredagsmys. För – så här innan jag börjat skriva – så värst mycket mys förväntar jag mig inte att åstadkomma – men kanske lite annat…

Den 21 maj berättade jag att jag beställt en bok som heter ”Omgiven av idioter”. Den lär komma i början av nästa vecka och ser fram emot att få ta del av innehållet – inte minst efter vad jag läst på senare tid. Mänskligt beteende som – förvånar – kanske jag ska skriva i stället för – idiotiskt? Välj själv du…

Alltså – jag kan bli sittandes i funderingar kring vissa människor.
Ta  till exempel de många som lägger ner stor del av sin tid på att verka inom nykterhetsrörelser. Alkohol är ett fördärv och orsak till mycket elände – är ett av deras argument för att påverka politiker att (rent av) förbjuda försäljning av alkohol.
Så poppar den lilla funderingen upp ”Undrar hur man som nykterhetsivrare ser på livet när intag av alkohol är så accepterat att t ex varje dagstidning av betydelse har vinexperter som lyriska ordalag lovordar vinets smak och hur det förhöjer minsta måltid till nya höjder?”.

För att föra den tanken ett steg vidare till – miljön. Snacka om att leva i uppförsbacke – om man är miljöpartist (tänker jag just här) dvs en som ägnar det mesta av sin vakna tid åt att försöka rädda planeten t ex genom att vilja förbjuda alla transporter som sker med hjälp av otäcka saker som bensin och diesel.
Och för tusan – det finns värre saker än så – charterresor med flyg…

Och så ser de alla dessa förföriska bilannonser som med sina lockande ordramsor beskriver den lycka som ”körglädje” och liknande njutningsfulla upplevelser som deras bil erbjuder dig som bilköpare.
Och charterarrangörernas reklam innehåller ”dubbelt elände” dvs bilder på glada resenärer som sitter på sin veranda och tittar ut över den vackra omgivningen – med ett glas vin i handen…

Över till annat.
Läser en intervju med LRF-ordföranden Helena Jonsson, som säger att ”LRF har upptäckt att allmänhetens bild av bönder tillhör det förgångna” – och därför behöver uppdateras – och att bönderna själva har ett viktigt uppdrag i att sprida kunskap.

Där blev jag så ”upprymd” av mina egna tankar att jag måste brygga lite nytt kaffe och lugna ner tankeflödet med en av Madams goda kanelbullar. Väl medveten om att jag har har alldeles för lätt att dras med av mina första ”spontana” sådana
som gärna lätt hamnar i den Vingåkerska lokalpolitiken.

Låt mig få ändra på vad Helena Jonsson säger om ”tillhör det förgångna” genom att anföra att:
”lokalpolitikers bild av sina väljare tillhör det förgångna”
– en personlig uppfattning som huvudsakligen bygger på vad de marknadsför på sina hemsidor och Facebooksidor.
Kanske också en aning från mina kommunfullmäktige-möten
Vingåkers politiker behöver uppdateras!

Mossiga erbjudanden förs fram på ett mossigt sätt (här vill jag framhålla att det är min snälla formulering – påverkad av en viss kanelbulle) som om att de inte tagit till sig att dagens medborgare allt mer börjat förstå att de måste söka alternativa källor för att bättre kunna förstå ”Hur och varför”.
Hur utspritt detta är inom Vingåker vet jag inte – men säkerligen ökande.

Jag, och alla andra, kan numera snabbt googla fram en egen underbyggd ståndpunkt.
Allt medan dagens politiker – på alla plan – fortsätter att strö till intet förpliktigande floskler kring sig.

Idioter, mumlar han bakom mitt vänstra öra, och menar då dagens politiker. Som – milda tanke – kanske beter sig på det sätt för att de har uppfattningen att det är det enda sättet att nå fram till väljarna.
Det händer att jag har jag viss förståelse för den tanken.

Och på tal om idioter – jag själv lägger där gärna till – en del av dagens journalister – inte minst efter att ha läst vad Ann Charlott Altstadt skriver i en krönika i dagens Fokus:
Jag bevittnar fortfarande hur den demokratiskt viktiga uppdraget utförs av journalister som inte skulle kunna känna igen en kritisk fråga om den så kom och bet dem i arslet.”
Och skriver också att – genom att uppdatera sig på annat håll:
”Jag slipper bli helt vanmäktig inför deras oreflekterat mainstreampolitiska och kunskapssvaga världsbild”.

Det sista fick mina funderingar att dra sig en smula åt Vingåker till…

Altstadt igen:
Javisst gör det ont när folk har en annan åsikt, eller som det heter på vardagssvenska: har fel.
Man mår dåligt mest varje dag och vill likt John McEnroe vid varje tveksamt domslut utropa ”Why am I surroended by fools” mot den likgiltiga himlen.

Från ulsans blogg:
I Sverige är det ca 2 % av befolkningen som deltar i någon form av politiska aktiviteter under året. Dessa politiska aktiviteter kan bestå av att skriva en insändare, deltaga i ett politiskt möte, dela ut flygblad eller liknande.
De flesta av oss är inte politiskt aktiva. Vi sitter inte i kommunfullmäktige, landstingsfullmäktige eller riksdagen.
Vi nöjer oss med att gå till valurnorna vart 4:de år.
Vi litar helt oseende på att de som blir valda ska klara av att styra.
Vi bryr oss inte om vilka förutsättningar de har för detta.
Vi låter de okunniga styra över våra huvuden enbart för att själv slippa ta ansvar.

Sverige har ynkliga och okunniga politiker – skriver Lars  Öhman i Västerås.
Jag är emellanåt benägen att hålla med…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s