Varför om så tråkiga saker?

21.10 – OK – nytt inlägg – som väl även det passar under samma rubrik som till det tidigare inlägget? Du får väl avgöra själv…
Smått förundrad konstaterade jag att – denna söndag – i brevlådan fanns en broschyr från Kulturskolan i Vingåker.
Inget speciellt märkligt med det – tänkte jag först – då den kunde ha hamnat där av flera orsaker. Allt som hamnar i brevlådor hamnar ju inte där via postutdelningen…

kulturskolanJag är lite petig i min syn på kulturupplevelser och därför blev sagda broschyr inte läst förrän vid halvniotiden i kväll.
Läser där vad kulturskolechefen Fred Sjöberg skriver:
”Vi är stolta över att kunna erbjuda dig som bor i Vingåker nio olika attraktiva föreställninga
r i vår, från mars till juni 2017.”

Bra jobbat – mumlade jag till mig själv – och så kommer då några rader som har som grund att sagda broschyr – från Kulturskolan verkligen har delats ut i dag – den 26 mars.
Jag menar – det skulle mycket väl kunna vara en ilsken läsare av nattgöken som av ren illvilja har stoppat (en tidigare distribuerad broschyr som jag inte fått) den i min brevlåda. Som läser vad jag skriver och av den anledningen har fått den bestämda åsikten att jag är en kulturell idiot…

Nåväl – jag ser i broschyren att där erbjuds ”attraktiva upplevelser” – nej föreställningar ska det vara – som redan har ägt rum.
24 februari – Vingåkers Världskör i Ekbackskyrkan.
4 mars – Soppteater i Ekbackskyrkan.
19 mars – Vingåker goes Somalia i Slottsskolans aula.
21 mars – Pianoafton i Ekbackskyrkan.

Inget som jag är så där omskakande misslynt över att ha missat – jag skrev ju att jag är en aning petig vad gäller min syn på (val av) kultur.
Vilket – som du ser här – inte alls hindrar mig från att skriva här…

 

14.01En sådan ljuvlig söndag – så här långt. Jag har plockat fram en del av verandamöblerna och suttit där och njutit av den värmande solen en lång stund. Tittat med en diffus blick som lojt passerar passerar Hacksta ö och bort mot fjärran. Och det känns lite som att jag därmed öppnat verandan för säsongen.
Underbart.

Madame har åkt hem till sitt och lämnade därmed plats för fria tankar där jag satt på verandan. Då kom jag att tänka på vad hon berättade om i går – ett par av hennes väninnor hade lite så där ifrågasättande frågat M om: ”Varför jag bara skriver om så tråkiga saker här på nattgöken?”

När då M frågade vad de då menade så blev svaret ungefär ”han skriver ju bara om skolan och politik”.
Jaha, svarade M och frågade då efter vad de tyckte att jag borde skriva om.
Han kunde väl skriva mer om folket i Vingåker och vad de gör.

Som jag ser det – där finns två problem jag genast anför som förklaring:
– Jag är en person som är uttalatintrovert.
Läs det – det är den bästa beskrivning jag har läst om ”oss introverta”.

Och det är väl en sak men det påverkar förstås livet en aning på sätt att jag har bara några få vänner och mycket begränsat antal ”bekanta” här i Vingåker. Då ser jag nästa sak som betydligt värre att ändra på. Och som jag inte råder över:
– Vad fan finns det för kul/intressant att skriva om Vingåkersborna?
Om alla de upprymda som tågar i mångfaldsfestivalen? Sådana tankar – och människor – får mig att längta till sonen Ted som med sin laotiska fru driver ett Guest house i en liten by i norra Laos.

ted.li

Och skulle jag försöka skriva om Vingåkersborna så skulle en sådan text mest bli av det här slaget. Johan Hakelius beskriver precis vad jag menar.
Om du läser länkningen till introvert här ovan – förstår du säkert varför.
Och varför jag anser att det inte finns något skönare ljud än – tystnaden…

Annonser

2 thoughts on “Varför om så tråkiga saker?

  1. Hej Bjarne,
    I ett mindre samhälle kan det vara svårt att välja bort de man måste umgås med men man kan alltid välja vem man man vill ha som vän. I större samhällen är man per definition mer anonym. Flertalet människor vill säkert bli roade och underhållna av sådant de känner igen och känner sig bekväma med. Förutom mångfaldsfestivalen finns ett antal publika TV-kanaler och tidningar som tillhandahåller den tjänsten. Tittar man på Vingåkers senaste mandat-fördelning ser man att åsikterna är som spridda skurar med tendens till trygg S-tillvaro. Borgare och bönder har det lite svårare att få gehör. Turligt nog är vi alla olika med varierande intressen. Har förstått att Vingåkersborna inte varit alltför flitiga att delge Göken sina synpunkter på det trevliga livet i kommunen och vad som skulle kunna göras bättre. Därför är det helt i sin ordning att Göken med udd och knorr petar på det som tar mycket av kommunens energi. Som tidigare sagts är 50 % av invånarna ……
    /Åke

    • Sitter och funderar över att kommunens skolansvariga så tydligt säger att ”Den generellt låga utbildningsnivån i Vingåker ger skolan problem”. Kan det möjligen också påverka det dagliga livet utanför skolorna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s