Fredagsgodis…

Det kan väl inte ha undgått någon i Vingåker att vi emellanåt kan se stora flockar av kajor som passerar över oss. Vissa till glädje andra till förtret. Vilket får mig att citera vad Johan Hakelius skriver i Fokus:

”Nobelpristagaren Konrad Lorentz, som är den mest kände forskaren som studerat kajornas beteende, betraktar kajkolonin som ett av de mest fulländade organiserade djursamhällena bland ryggradsdjuren kan man läsa i SKL:s rapport.
Människokolonin då?
Kanske den mest fulländade bland de ryggradslösa.”

En sådan härlig avslutning som får mig att bli grön av avund…

GoglingenTrump psychiatric disorder” ger nästan två miljoner träffar. Så många spekulerar alltså om Trumps mentala hälsa, skriver Ann Heberlein, som du förstås vet vem det är om du är en aning uppdaterad om livet utanför Vingåker och Kuriren.

Nåväl, hon berättar också i en artikel om att det krävs nog: ”en viss dos mental ohälsa för att bli en framgångsrik ledare”.
Eller åtminstone ett visst mått av sjuklig fantasi.
Winston Churchill skulle aldrig ha klarat av att besegra Hitler om han inte varit tillräckligt svartsynt för att kunna föreställa sig en katastrof och tillräckligt manisk för att kunna uppbåda både energi och uthållighet för att krossa tredje riket.”

Psykiatern Nassir Ghaemi säger i en bok att:
En mentalt frisk person kan sällan mobilisera den explosiva aggressivitet och uthållighet som krävs för att bekämpa en stark yttre fiende som befinner sig i överläge. En mentalt frisk person skulle ha gett upp. Den bipoläre fortsätter att slåss.”

Sådant får mig lätt att i tankarna hamna i den lokala politiken i Vingåker.
Nja, inte för att jag på något sätt anser att någon av de politiskt verksamma i kommunen skulle lida av ”mental ohälsa” utan mer för att jag tycker mig se att här finns ingen ”stark yttre fiende i överläge”. Då menar jag i umgänget mellan de styrande och oppositionen.
Och inser så småningom att just där pratar jag utan ha kunskap. För – vad vet jag hur tongångarna går under de lokala partiernas möten?
Men vet ju att t ex VtL på sin Facebook-sida – i få fall – kan vara spetsigt kritiska till de styrande partierna.
En ”upprördhet” som snart tonar bort – liksom kamplusten hos de övriga partierna i oppositionen.

Kan slutsatsen bli annan än – att det i KF sitter för många (bara) mentalt friska personer?

Annonser

One thought on “Fredagsgodis…

  1. Visst måste skolan (lärarna) bli lite kaxigare! Föräldrarna i barnbarnens skola ringer till rektorn och klagar på att eleverna i grannkommunen får för höga betyg för att kunna konkurrera ut eleverna i den egna skolan om platserna till gymnasiet. Oroande är också följande dialog:
    ”Tjena, fick du bra betyg når du gick ut nian Conny?” ”Vet inte, kan inte läsa det.”
    /Åke

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s